Wat u bij de tandarts kunt verwachten

Een bezoek aan de tandarts hoeft niet iets om bang voor te zijn. Tandartsen willen graag helpen, en ze zullen meestal proberen het bezoek aan de praktijk zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ook voor kinderen kunt je het naar de tandarts gaan makkelijker maken.

Een bezoek aan de stoel brengt u dichter bij een betere gezondheid en een glimlach met meer vertrouwen.

Voor de afspraak

Plan voldoende tijd vrij van werk of school zodat u zich minder gehaast of angstig voelt om terug te keren. Vraag bij het maken van uw afspraak hoe lang een reiniging en onderzoek normaal gesproken duren en reken daar dan extra tijd bij. U zult langer in de stoel van de tandarts zitten als het al een tijdje geleden is dat u voor het laatst bent geweest. Een afspraak aan het einde van de dag is een goede optie, zodat u meteen naar huis kunt.

Als u een tandartsverzekering hebt, kijk dan eerst of uw tandarts een netwerk heeft voordat u een afspraak maakt om geld te besparen. Het kan zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen als u in de praktijk bent, of dat uw tandarts u het saldo in rekening brengt nadat uw verzekering heeft betaald.

tandarts

Een routinebezoek

Een tandarts bedekt uw borst met een plastic of papieren doek, en misschien krijgt u ook oogbescherming om te dragen. U ziet een schaal met metalen en misschien ultrasone instrumenten. Hiermee schraapt de mondhygiënist per tand harde plak en tandsteen van het tandvlees. Hij of zij kan ook tussen uw tanden flossen.

Als uw kaak pijn doet of u heeft pijn in uw mond tijdens het poetsen, laat het de tandarts dan weten. U kunt rustpauzes krijgen wanneer u die nodig heeft.

Als dat gedaan is, spoel je goed. Met een gereedschap met een draaiende kop poetst de tandarts je tanden. Misschien mag je zelfs de smaak van de polijstpasta kiezen. En je spoelt weer. Gewoonlijk worden er ongeveer elk jaar röntgenfoto’s gemaakt om beginnende of moeilijk zichtbare problemen op te sporen. Daarna gaat de tandarts een grondig onderzoek uitvoeren, waarbij elke tand wordt gecontroleerd en wordt gekeken of er pockets of kloven tussen uw tanden en tandvlees zitten.

Met behulp van een parodontale sonde, die van metaal of ultrasoon kan zijn, kan de tandarts probleemgebieden vinden. Hij kan ook de diepte van eventuele tandvlees zakken meten. De assistente is er vaak om aantekeningen te maken in uw dossier. Na afloop bespreekt de tandarts met u hoe de situatie eruit ziet en wat de volgende stap is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *