Met kinderen naar de tandarts.

De eerste ervaring van kinderen met tandheelkundige zorg in Nederland

Het is nooit te vroeg om je kind mee te nemen naar de tandarts: vertrouwd raken met de bezienswaardigheden en geluiden van de kliniek kan ervoor zorgen dat ze zich snel thuis voelen en zonder angst “aaaah” zeggen.

Dat is de mening van Boukje Scheepstra, een tandarts die gespecialiseerd is in kindertandheelkunde bij Lassus Tandartsen, die in drie klinieken tandheelkundige diensten aanbiedt. Volgens haar spelen zowel ouders als tandartsen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat een kind zonder stress naar de tandarts gaat.

kinderen

“Tandartsen zijn opgeleid om een warme en uitnodigende omgeving te bieden om kinderen (en ouders!) op hun gemak te stellen,” legt ze uit. Boukje adviseert een eerste kennismakingsbezoek vanaf twee jaar. “Rond die leeftijd zien we kinderen die kleine ongelukjes hebben en op hun tanden vallen. Het is goed als hun eerste tandartsbezoek niet is als ze al veel stress hebben”, legt Boukje uit.

De juiste toon treffen: de tandarts

Een goede kindertandarts zorgt ervoor dat zijn patiëntjes tijdens het bezoek ontspannen zijn (en zo goed mogelijk meewerken!). Dat betekent precies de juiste toon treffen.

“Als de tandarts tijdens de controle bijvoorbeeld gaatjes constateert, gaan ze daar doordacht en zorgvuldig mee om”, zegt Boukje. “Ze nemen de tijd om het spelenderwijs met het kind te bespreken en communiceren op een open en vriendelijke manier.”

Ook de ambiance is belangrijk. De meeste tandartspraktijken voor kinderen in Nederland zijn lichte, luchtige, gastvrije plekken met tv’s aan de muren, rustgevende muziek, waterautomaten en lachend personeel dat iedereen op zijn gemak stelt.

kinderen

Het modelleren van gedrag: de ouder

Kinderen zijn super intuïtief. Als u bang bent voor een bezoek aan de tandarts, kunt u er zeker van zijn dat zij dat oppikken. Een groot percentage volwassenen heeft een tandartsfobie. Een Nederlands onderzoek uit 2009 concludeerde dat 3% een zogenaamde fobie had.

“Uw eigen zorgen over een bezoek aan de tandarts wegnemen helpt zeker om de angsten van uw kinderen te verminderen. In ieder geval zijn er een aantal dingen die een ouder thuis kan doen om ervoor te zorgen dat kinderen zich voor en bij de tandarts comfortabeler en zelfverzekerder voelen,” zegt Boukje.

Een goede mondhygiëne is essentieel, omdat positief gedrag mogelijke problemen in de kiem smoort. De Nederlandse richtlijnen adviseren tweemaal daags tandenpoetsen met fluoridetandpasta. Ze raden ook aan de consumptie van voedingsmiddelen en dranken te beperken tot maximaal vijf tot zeven keer per dag.

Van melktanden tot verstandskiezen

Een goede gebitsverzorging voorkomt de meeste problemen voor kinderen in Nederland, maar moeder natuur heeft haar eigen agenda. “Uw kind begint zijn of haar melktanden te verliezen als het ongeveer zes jaar oud is. Dan beginnen ook de eerste volwassen kiezen te verschijnen”, zegt Boukje. “Daarna zullen premolaren, hoektanden en snijtanden uitbreken in de openingen die de uitgevallen melktanden achterlaten. Dit proces is meestal voltooid op 13-jarige leeftijd. Rond de leeftijd van 10 jaar komen er grote kiezen uit. Het is ook mogelijk dat tussen 18 en 24 jaar de derde set kiezen (verstandskiezen) doorbreekt,” voegt ze eraan toe.

Helaas ontstaan sommige gaatjes terwijl de tanden nog niet volledig doorgebroken zijn. Dat komt door de voedseldeeltjes en bacteriën die zich vastzetten in de diepe groeven van de kiezen. Dus “is het belangrijk om ze regelmatig te controleren en, indien nodig, de kiezen af te dichten met een dun laagje kunsthars of fluoridehoudend cement”, legt Boukje uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *